Epoxy Vloercoatings

Introductie: Epoxy vloeren blijven zich ontwikkelen

Epoxy vloercoatings zijn al jarenlang een populaire keuze voor zowel residentiële als commerciële toepassingen. Hun duurzaamheid, veelzijdigheid en esthetische kwaliteiten maken ze een favoriet in moderne interieur- en bouwprojecten. In 2024 zien we enkele spannende nieuwe trends opkomen die epoxyvloeren naar een hoger niveau tillen. Van innovatieve ontwerpen tot verbeterde duurzaamheid en milieuvriendelijkheid: epoxy vloercoatings hebben zich verder ontwikkeld om te voldoen aan de vraag naar zowel stijl als functionaliteit. In dit blog bespreken we de meest opvallende trends voor 2024.

1. Metaalachtige en reflecterende afwerkingen

Een van de grootste trends voor 2024 is het gebruik van metaalachtige epoxycoatings. Deze vloeren hebben een glinsterende, reflecterende afwerking die een uniek en luxueus effect creëert. Het metaalachtige effect kan variëren van subtiele glans tot dramatische reflecties, afhankelijk van de hoeveelheid licht in de ruimte en de gekozen kleur. Deze afwerking wordt steeds vaker gebruikt in showrooms, moderne woonkamers en commerciële ruimtes die een statement willen maken.

De metaalachtige epoxy afwerkingen zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar bieden ook alle voordelen van traditionele epoxy: duurzaamheid, eenvoudige reiniging en weerstand tegen slijtage​.

2. Duurzame en eco vriendelijke coatings

Duurzaamheid is in 2024 een grote focus in vrijwel elke sector, en de coatingindustrie is geen uitzondering. Ecovriendelijke epoxycoatings winnen terrein door hun lagere VOC-gehaltes en het gebruik van meer natuurlijke of gerecyclede grondstoffen. Dit betekent dat epoxyvloeren niet alleen langer meegaan, maar ook minder impact hebben op het milieu tijdens het productie- en installatieproces.

Bij EuroProfs bieden we epoxy coatings die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst, zonder in te leveren op kwaliteit.

3. Decoratieve chips en vlokken

Decoratieve chips of vlokken, die tijdens het uithardingsproces aan de epoxy worden toegevoegd, zijn al langer populair, maar in 2024 zien we een verschuiving naar natuurlijke patronen en texturen. Denk aan vloeren die eruitzien als marmer, graniet of zelfs hout. Deze decoratieve vlokken geven de vloer een unieke uitstraling, die de ruimte zowel karakter als functionaliteit geeft.

Deze techniek wordt vaak toegepast in garages, commerciële keukens en sporthallen vanwege de extra antislip eigenschappen die de vlokken toevoegen aan de vloer. Ze helpen ook om imperfecties in de vloer te camoufleren.

 

4. Naadloze overgangen tussen binnen- en buitenruimtes

Een groeiende trend in zowel residentiële als commerciële ontwerpen is het creëren van naadloze overgangen tussen binnen- en buitenruimtes. Epoxyvloeren maken dit mogelijk door het gebruik van buitenvriendelijke epoxycoatings die net zo goed presteren in open ruimtes als binnen. Deze coatings zijn bestand tegen de elementen, zoals regen, zonlicht en extreme temperaturen, waardoor ze perfect zijn voor terrassen, patio’s en andere buitenruimtes.

Deze trend sluit aan bij de moderne architectuur die binnen- en buitenruimtes met elkaar verbindt om een groter, open gevoel te creëren. Door een doorlopende epoxyvloer te gebruiken, kunnen eigenaren een gestroomlijnde, consistente look bereiken die zowel esthetisch als praktisch is​.

5. Zelfnivellerende epoxy

Zelfnivellerende epoxy coatings zijn in opkomst als een favoriet voor zowel residentiële als commerciële toepassingen. Deze coating vloeit over het oppervlak en vult eventuele kleine oneffenheden op, wat resulteert in een perfect vlakke en gladde afwerking. In 2024 zien we een groeiende vraag naar deze vloeren in moderne woningen, winkels en kantoren waar strakke, minimalistische ontwerpen populair zijn.

Zelfnivellerende epoxy is bijzonder handig voor grote open ruimtes, omdat het een naadloos oppervlak creëert dat makkelijk schoon te houden is en een verfijnde uitstraling biedt​.

6. Kleurrijke en gedurfde ontwerpen

Hoewel neutrale tinten altijd populair blijven, zien we in 2024 een trend naar gedurfde kleuren en artistieke ontwerpen in epoxy vloeren. Of het nu gaat om felle accentkleuren, geometrische patronen of abstracte kunst geïnspireerde vloeren, steeds meer bedrijven en huiseigenaren kiezen voor vloeren die een statement maken. Deze opvallende vloeren worden vaak gebruikt in creatieve werkruimtes, boetieks en moderne lofts.

Bij EuroProfs bieden we epoxy vloercoatings in een breed scala aan kleuren, zodat je altijd de perfecte tint vindt voor jouw project.

Klustip: De juiste voorbereiding

Het aanbrengen van een epoxyvloer vereist een goede voorbereiding van de ondergrond. Zorg ervoor dat de vloer volledig schoon, droog en vrij van scheuren of gaten is voordat je de epoxy aanbrengt. Overweeg het gebruik van een primer voor een betere hechting van de coating. Bekijk de Primers van EuroProfs om ervoor te zorgen dat je epoxyvloer optimaal hecht en lang meegaat.

Conclusie: Stijl en innovatie in 2024

De epoxy vloercoating trends van 2024 laten zien hoe veelzijdig en innovatief deze vloeren zijn. Of je nu op zoek bent naar een milieuvriendelijke oplossing, een luxe glanzende afwerking of een functionele vloer met antislip eigenschappen, epoxyvloeren bieden alles wat je nodig hebt. Bij EuroProfs vind je een uitgebreid assortiment aan epoxy coatings om jouw ruimte te transformeren met de nieuwste trends.

By admin